Blog

Ahşap Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Yüklemelerde kullanılan ahşaptan üretilmiş taşıyıcı malzemelere ahşap palet denir. İş gücü ve depolama maliyetlerini azalttığı gerekçesi ile kullanımı oldukça fazla tercih edilir. Ahşap üst tahtalar, taşıyıcı tahtalar, takozlar ve alt tahtalar olmak üzere ahşap palet 4 bölümden oluşur.

Ahşap Palet Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde ahşap palet üretimi için dünya çapında arz talep gelmektedir. Dolayısı ile çeşitli standartlar getirilmiştir. Bunlardan birisi de EURO diğeri ise ISPM15 standartlarıdır. Euro standardı boyut ve kullanılan ağacın cinsi ile alakalı olup ISPM15 standardı ise boyut ve kullanılan ağacın cinsi ile ilgilidir. ISPM15 standardı ise ısıl işlemi ifade eder. Bu işlem ağaçta oluşan bakterilerin öldürülmesi için özel bir fırında yapılır. Günümüz şartlarında kullanılan ambalajlama malzemeleri ISPM15 standartlarına uygun olmadan yurtdışına çıkartılamaz.

Paletler doğru zamanda, doğru yerde, doğru malzemenin doğru miktarda ve doğru maliyetle hazır olması için kullanılan ekipmanlardır. Taşıma zincirinin hemen her aşamasında kullanılırlar. Paletler taşıma yapmazlar, taşıma için aracı olarak kullanılırlar. Taşımak için hazırlanan yükler, palet ile bir araya getirilir ve bu sayede yükler taşımaya hazır hale gelir. Paletler standarttır, yükseklikleri 10 – 15 cm’dir. Palet ızgaralarının arası 10 cm’dir ve forkliftin çatalları bu 10 cm’lik boşluklara girer ve taşınabilir konuma gelir. Forklift ise paletleri taşımak için kullanılan araçtır. Forkliftin yanı sıra paletler transpalet ile de taşınabilir.

Malların depolanmasını, taşınmasını ve nakliyesini kolaylaştıran paletlerin malzeme taşımacılık ekipmanları sektöründeki önemi giderek artmaktadır. Yapılarına ve türlerine göre çeşitlilik gösteren paletler genel olarak ahşap, çelik ve plastikten yapılır. Ahşap paletler, tekrar onarılabildiği için daha kullanışlı ve uzun ömürlüdür.

Paletler iki girişli ve dört girişli olarak ikiye ayrılır;

İki Girişli: Forklift ya da transpalet çatalı ile çatalların her iki taraftan ve zıt yönlerden girişine imkan tanımaktadır.

Dört Girişli: Forklift ya da transpalet çatalı ile paletin dört yönünden de girilebilir. Bu paletler genellikle takozludur.